Tuesday, May 22, 2012

Membetulkan salah faham tentang usrah (II)

Salah faham yang lain

4) semua yang masuk usrah tu budak skema,sesuai untuk orang tua,sangatlah bosan!

Betul ke?usrah lah best,usrah kita adalah happening,bukan tempat mengumpulkan rasa pening,ok?Sebab usrah yang syok,best sangat kerana

a)  tempat kongsi hobi (fotografi,phtoshop,motorsikal,buku dan lain-lain),tempat bawa makanan best (puding,kuew teow goreng basah,nasi briyani,bal..bla..bla-ni semua kami dah rasa dalam usrah tau dan dah tak larat nak senaraikan lagi...)

b) tempat meraikan hari2 istimewa (birthday,aqiqah anak,kenduri kahwin,berhari raya,jemputan buka puasa,family day),tempat bincang segala benda (hal-hal agama,tips rumah tangga,rahsia memasak,pengalaman kerja di syarikat swasta,ilmu ekonomi semasa,pengalaman belajar di luar negara)

c) tempat berkongsi dan menyelesaikan  masalah (anak sakit,tekanan di tempat kerja,nak tahu arah jalan ke satu-satu tempat,masalah haidh,isu-isu semasa,masalah dengan saudara-mara dan banyak lagi,ziarah ahli/saudara ahli yang sakit,ziarah kematian kita,solat hajat untuk sembuhkan penyakit)

d) tempat mengenali Allah dan ajaran Islam (membaca al-Quran bersama-sama,memperbetulkan tajwid dalam bacaan al-Quran,belajar tafsiran ayat-ayat al-Quran,belajar hadith dan cara aplikasikannya dalam kehidupan seharian,solat berjemaah bersama-sama,berpuasa dan berbuka puasa sama-sama,bersedekah,ziarah muallaf,anak2 yatim,qiamullail sama2)

e) tempat bertemu dan berkenalan/mengeratkan ukhwah (Dalam surah al-Hujuraat Allah telah berfirman:Sesungguhnya umat Islam itu bersaudara.Dalam usrah kita akan bertemu dan berkenalan dengan ahli yang pelbagai latar belakang,dari negeri atau daerah yang berbeza-beza,kelebihan dan kebolehan yang berbeza-beza,maklumat dan ilmu yang berbeza-beza.Bayangkan dalam ahli usrah mereka yang dah bekerja kita ada yang bekerja sebagai guru,ustaz,petani,juru terbang,tukang kasut,tentera,doktor,pengurus restoran,tukang cuci,buruh dan sebagainya.Kita akan dapat berkongsi dan merasai pengalaman orang lain!
Jika usrah dalam kalangan pelajar,boleh jadi ahli usrah kita terdiri daripada fakulti ekonomi,fakulti sastera,fakulti sukan,fakulti sains pemakanan,fakulti kejuruteraan dan sebagainya.Kita boleh dapatkan ilmu baru mengenai kehidupan (kewangan,makanan,kesihatan) daripada mereka sendiri,senang tak?

f) Tempat memanfaatkan masa dengan cemerlang (Seringkali kita pernah rasa kosong,mati akal,buntu,bosan sungguh sampai tulis dan luahkan dalam FB).Beraktiviti dengan ahli usrah memang best!kita dapat pergi riadah/bersukan (futsal,paintball,bowling),pergi berkelah,mandi sungai,pergi forum/ceramah,ada teman untuk ke kelas tajwid/bahasa Arab,melancong dan banyak lagi sampai rasa tak cukup masa.

g) tempat untuk memajukan iman dan amal dalam diri (ni paling penting)
usrah adalah satu kumpulan manusia yang ingin jadi baik dan mahu bersama-sama  mengamalkan Islam dalam hidupnya.Oleh itu intipati utama pengisian aktiviti usrah adalah membaca ayat-ayat al-Quran,hadith dan kita hayati maknanya dan berbincang bagaimana kita boleh mengamalkannya dalam kehidupan sama ada dari segi ibadah,syariah (hukum) dan akhlak.Itulah usrah yang HIDUP kerana HIDUPkan hati dan Iman kita yang mudah layu.Kita jadi seronok untuk melakukan kebaikan dan mendapatkan nasihat sesama ahli usrah kerana mereka akan menyokong kita ke arah kebaikan,apabila melihat dan mengingat ahli-ahli usrah kita jadi kuat unutk mengamalkan kebaikan,rasa cemburu jika salah seorang dapat melakukan amal yang lebih baik daripada kita,kita akan rasa gembira ada kawan yang mengingatkan kita kepada Allah,kita rasa selamat,boleh dipercayai berada di samping ahli-ahli dalam usrah dan kita akan melihat sendiri bagaimana ahli-ahli usrah kita saling membantu,berkorban,berkasih sayang kepada kita(walaupun tiada ikatan saudara) semata-mata kerana Allah.
Tambahan kemajuan lain dalam diri : keyakinan diri untuk bercakap dalam khalayak ramai,menambah pengetahuan,dapat ramai kawan,dapat berkongsi dan sebagainya.

apa lagi yang tak cukup??????

Kunci utama untuk menghapuskan kebosanan dan kelesuan dalam usrah adalah bergantung kepada ahli usrah sendiri tau! (^ ^)

Kitalah yang perlu bertindak cergas menceriakan suasana,berkongsi pendapat,mengelakkan perdebatan (untuk memelihara ukhwah untuk perkara2 khilaf/kecil),mengajak melakukan aktiviti,buat joke,dan apa2 lagi menjadikan perhubungan kita dengan manusia adalah sesuatu yang best (^ *)

Kita bebas untuk menyuarakan pendapat tetapi dalam lingkungan panduan Islam (tidak berdebat,meninggikan suara,mencemuh,membuat muka,mengumpat,batu api dll)

Kita boleh je tukar nama 'usrah' kepada 'teen circle,'top cicle','budak KEJUT','bulatan ukhwah','mat rider'
'konferens gumbira','J.A.Did',group Mak Cik' dan sebagainya

ahli-ahli usrah boleh je yang free hair,mat rokok,budak rempit,kutu lepak dan sewaktu dengannya yang sama-sama ada cita-cita nak jadi BAIK,kenal Islam (kalau ada non-muslim yg nak kenal Islam pun apa salahnya mereka jadi ahli)

No comments: